Jag heter Göran Demnert och är numera heltidsproffs. Endast sponsrad av Pensionsmyndigheten. Kort sagt är jag pensionär. Men möjligen bara på utsidan. Har bloggat sedan 2006, så många tusen funderingar har det blivit.

Började cykla vintern 2013 och har sedan dess cyklat Vätternrundan åtta gånger. Hittills. Har även cyklat till Paris sex gånger med Team Rynkeby Stockholm.

Förutom cykling har jag på ålderns höst fastnat för triathlon. I september 2022 ska jag göra min sjunde start i en halv Ironmandistans. Numera i age group 70-75


måndag, juli 30, 2007

Branschtidningar. För vem?

Läste en mycket intressant och djuplodande artikel om olagliga ryska bussar som kör omkring i Stockholm och spyr olagliga avgaser. Vi har ju ändå en miljözonslag i vissa städer, bla Stockholm så artikeln var mycket intressant.

Tre hela sidor garnerat med flera bilder i färg. Till och med en av våra bussar kunde ses på Slottsbacken där ett foto var taget.

På det hela taget en mycket intressant artikel. Problemet för mig just nu är att jag läste den i en lastbilstidning. Däremot kan jag inte påminna mig om att jag läst något motsvarande lika insiktsfullt i ämnet i någon av våra två branschtidningar.

Så herrar Ulo ”Uppnäsa” Maasing på Res o Trafik och Bjarne ”Rebellen” Wilmarsgård på Tidningen Bussbranschen. Varför kan jag inte läsa sådant i våra egna branschtidningar?

Varför skriver ingen av er insiktsfulla artiklar och intervjuer med var och en som sitter i BR:s styrelse? Varför skriver ni inte en enda artikel om de olika delföreningarna runt om i landet? Varför skriver ingen av er skjutjärnsartiklar om de som sitter i dessa styrelser? Varför ställer ni inga svåra frågor till dem?

Det är ju ni inom ”bussmedia” som ska vara något slags språkrör och informationscenter för oss bussbolag = läsare/prenumeranter. Skriv då för oss.

Ge oss lite djupare branschinformation istället för tramsiga hemma-hos-reportage om hur Ivar ärvde sin farfars fars häst som sedan byttes ut mot en vagn som sedan byttes mot en vagn med motor och som sedan ….och se så fint Ivars företag har utvecklats sen dess. Idag har de hela tre fina turistbussar på gårdsplanen.

Insiktsfulla artiklar beställes härmed. F´låt, jag menar fler insiktsfulla artiklar.

söndag, juli 29, 2007

På semestern händer det grejer

Några första jobbiga, men kul semesterdagar på Kolmården, följdes upp av segelbåt på rymmen. Dagen efter det sa det pang i magen och akut doktorsbesök krävdes. Nåväl, ingen fara på taket, en dubbel dos penicillin under 10 dagar gör mig som ny igen.

Verkar vara en hästkur för enligt läkemedelsbeskrivningen tar den kål på både lunginflammationer, klamydiainfektioner i könsorgan (!), boreliainfektioner efter fästingbett samt även svårartade bihåleinflammationer. Står ingenting om inflammerade tarmfickor, vilket var diagnosen på mitt tillstånd. Får väl lita på att läkaren vet vad han gör och att han gett mig rätt medicin.

Dagen efter det, dvs igår lördag, kom den beställda bojstenen flera dagar tidigare än beräknat. Stor stress att ställa iordning och markera var den ska pluppas i.

När jag såg bojstenen undrade jag om leverantören läst min blogg och min niopunkterslista. Där står att jag ska skaffa värstingsegelbåt innan jag far vidare. Den här klumpen till bojsten som jag nu köpt väger ca 1 ton, och räcker säkert till en 50-fotare. Minst. Fast det var inte meningen att den skulle vara fullt så stor. Men ödet har tydligen en överraskning i framtiden....

Tänkte muntra upp med en bild, och tänkte att en bild på bojstenen är roligare än på min inflammerade tarmficka.

torsdag, juli 26, 2007

Fråga av allmänintresse?

Japp, nu har jag loggat ut. Från kontoret alltså. Men livet tar ju inte slut för det. Kanske till och med tvärtom. Jo just det, så är det.

Början av veckan ägnades åt barn och barnbarn. Två heldagar på Kolmården. Herreminjävlar så många barn det har avlats fram de senaste åren. Det kryllade av ungar, morsor och farsor runt hela Kolis. Kände mig nästan som en fossil. Endast några enstaka far- och morföräldrar kunde ses i myllret.

Vid tisdagsmorgonens frukost när vi satt och avnjöt måltiden och pratade om ditten och datten så höjde Albin, 3 år just idag, sin röst och sa ”- farfar, hur stor snopp har du?”

Vad i all världen svarar man en treåring på det? Medium, Large eller XL? Lyckligtvis ville han inte ens höra svaret för han fortsatte med något annat mer rumsrent ämne. Det kan ju lätt bli lite udda samtalsämnen med en treåring i högform.

Men det var kul på Kolmården. Men dyrt som attan. Och uselt skötta matserveringar.

Idag har min segelbåt slitit sig. Fästet nere i själva bojstenen gick uppenbarligen av. Ska inte kunna hända, har inte hänt sen Hedenhös men just idag och just min boj drabbades. Båten räddades i sista stund av en rådig familj som såg den drivande båten och strax innan några elaka klippor bordade dem den och bogserade hem den till sig.

Lyckligtvis bor de tvärs över viken, i och för sig en ganska stor vik, så jag kunde från min stuga genom kikaren se en båt märkligt lik min egen. Det var så jag fick tag i den.

Nu ligger den fast förankrad vid en brygga på en ö inte långt härifrån i väntan på att en ny bojsten ska levereras i nästa vecka.

Det händer mycket på semestern.

torsdag, juli 19, 2007

Gästskrivare

I mitt åttapunkterprogram, som sedemera utökades till ett niopunktersprogram, står klart och tydligt att jag inte ska stjäla andras ideér och texter. Så därför kallar jag detta inlägg Gästskrivare. Det låter bättre.

Denna spökskrivare är en nära familjemedlem som har en egen blogg, och som dessutom har mycket stor insikt i vår resebyrå SällskapsResor. Hennes målgrupp för sin blogg kan skilja sig en aning jämfört med min egen målgrupp, därav att språket är av annan art än när jag själv skriver.

I vårt register finns två riktigt tuffa russin. Förmodligen finns det fler än så, men just dessa har utmärkt sig genom att trots sin ålder (runt 90 pigga år) och sitt fysiska tillstånd (lunginflammationer och brutna ben) åka på de längsta och dyraste resorna vi har.

Frågan är nu - Är det ballt eller sorgligt?

Man kan tänka sig två scenarios:

1) Ballt
De är gamla, vet att de står med ena foten i graven. Stålarna finns på kontot och de inser att nu är sista chansen att slira runt med rullatorn och klämma ut det sista ur livet.

Följdaktligen åker de på alla de tuffaste resorna vi kan erbjuda. Smakar det så kostar det.

Sonen försöker förgäves hindra dem från att resa, men de inser att han bara är ute efter att hindra dem från att spendera pengarna han hoppas ärva.

2) Sorgligt
De är dementa, förvirrade och helt oförmögna att avgöra vilket tillstånd de faktiskt befinner sig i.

Sonen försöker förgäves hindra dem från att resa men de vägrar inse fakta. Istället åker de med på resor som de högst osannolikt får ut något positivt av.

Jag hoppas det första alternativet stämmer.

Fasen så enkelt det är att lösa skrivkramp, man bjuder bara in en gästskrivare. För stöld är det då rakt inte frågan om. Dessutom tänker hon låna min Merca idag.

tisdag, juli 17, 2007

Läsarreaktion

Från en mycket uppmärksam, välunderrättad och kunnig bloggläsare i England får jag veta att vissa svenska landsting förbjudit bärande av den s.k. Foppatoffeln.

Nu kan jag ju inte tro att det är resultatet av min blygsamma blogg och mitt förslag om att förbjuda bärandet av nämnda toffel, men man vet ju aldrig. Ibland är landstinget snabbare än Fantomen.

Självklart var jag tvungen att kolla några källor som London angav och visst, en viss skepsis råder från landstingshåll angående Foppas toffel. De säger att i skodonet finns ämnen som stoppar viss medicinsk utrustning.

Men jag undrar nu blott bara om de inte blandar ihop vissa saker med sporttidningsartiklar. Där har vi kunnat läsa att hockeyliraren Foppa har väldeliga problem med sina fötter och skridskor, men att för den skull, av hälsoskäl för andra medmänniskor, bojkotta hans plasttofflor är väl ändå att ta i.

Jag tror de menade att det är olämpligt att på sjukhus gå omkring i Foppas skridskor, de kan ju i vissa olyckliga situationer skapa stor oreda, det är ju helt klart, och så har media misstolkat detta utspel och trott att det var toffeln det gällde.

Så måste det ligga till. Foppas toffel är ofarlig, men bör varken köpas eller bäras. Det är så det ligger till.

måndag, juli 16, 2007

The Land Of Jantelagen

Läste idag en artikel om IKEA:s framfart inom möbelindustrin. De expanderar så oerhört att ”vanliga” möbelaffärer måste slå igen.

Min tolkning av artikeln är att den var en aning missunnsam, lite sådär att nu jä… har IKEA gått för långt. Nu hamnar en del på bar backe pga att IKEA har blivit för stort och dominerande på marknaden.

Men hallå, ett företags livsnerv är ju att växa, men uppenbarligen inte för mycket. För då träder Jantelagen ikraft och förvandlar den hyggliga och genomvanliga Ingvar till Stora Stygga Vargen.

T.o.m stora MIO måste enligt artikeln skära ner. Jag som personligen verkligen stöttat MIO genom att köpa en svindyr soffa, en mindre svindyr skinnfåtölj och en rent av billig skinnpuffpall. För att inte nämna det nästan gratis tidningsstället.

Å andra sidan kan jag förstå att de har det svårt, för det möbeltempel som jag och hustrun bevistade var så himla tråkig, att jag var tvungen att konsumera för att inte hamna i koma.

Nä, nu hejar jag ännu mer på IKEA, kör över gnällspikarna bara.

lördag, juli 14, 2007

Crocs

Den nya flugan i Sverige heter Crocs. Eller Foppatoffeln. Inget flygfä alltså, utan en plasttoffel. Eller en plastträsko. Så jä--- fula att svenska ord från Akademiens ordlista inte räcker.

De sitter nu på var mans fot i de mest hiskeliga färger. Och för varje skopar som köps så tjänar multimiljonären Foppa Forsberg ännu mer. Stålar föder stålar, så är det bara.

Skorna är så framgångsrika att det nu finns ett otal piratkopior till halva priset, för originalet kostar nästan en femhundring. Fattar inte att folk köper dem. Alla verkar ändå köpa dem och dessutom ha dem som ”vardagsskor”. Hu så hemskt. Osmakligt och stillöst. Rent av usch. Svenska Skorådet borde gå ut med Crocsförbud alla vardagar mellan kl 08 - 18.

Jag har två par, ett par svarta pirater och ett par blå original. Men allt du läser på den här bloggen är hemligt så berätta inte för någon.

onsdag, juli 11, 2007

WHAT...?

Va, ska jag börja redan kl 7 på mornarna? Det var det minsann ingen som sa nåt om.


tisdag, juli 10, 2007

Njo nejm

Vet inte om du läste mitt inlägg om alla underliga namn jag fått från våra utländska kunder. Som du vet kan man inte skriva ö på ett utländskt tangentbord och bara det ställer till trassel.

Nu har jag fått mail från en oerhört kreativ kund. Hon skriver till Mr Go: ran, alltså med ett liggande ö. Visst är det kreativt utöver det vanliga?!

måndag, juli 09, 2007

Äntligen måndag. Igen.

Åter från seglingshelgen. Kul segling. Första natten i naturhamn. Läckert. På kvällen hade kompis Norrmannen och jag myskväll i sittbrunnen. Whisky och vin i fotogenlampans sken. Grabbsnack om de tre B:na, Bilar, Brudar och Båtar. Till kojs en stund efter midnatt.

Lördagens vindar bar oss till exotiska Oxelösunds gästhamn.

Vis-ade sig att visfestival pågick. (den meningen rubriceras som humor). 295 kr i inträde. Jag repeterar, 295 kr i inträde. Även det kan rubriceras som humor. Vi, och rätt många till, gick därifrån. Då kom regnet som straff för vår osolidariska inställnings till musiklivet.

Fredagskvällens sittbrunnsmys krävde sin tribut redan på lördagkvällen. Till kojs redan vid 2130-tiden. Vi konstaterade bittert att åren har gått för fort.

Söndag regn, regn och åter regn.

Trots ihållande regn en härlig segling och nu är jag åter i vardagens pappershögar. Pust, stånk och stön.

PS. Om du tycker det är trist att läsa mina dagboksanteckninar så behöver du faktiskt inte läsa dem. Det finns andra webbsidor som är roligare, t.ex BR:s. D o b b e l v e i, d o b b e l v e i, osv osv osv

fredag, juli 06, 2007

Väjningsplikt

Styrbord, babord. Akter om tvärs. Kranbalksvis om styrbord. Slör, läns och kryss. Kuling, bris. Skota hem, slacka i tampen. Gippa och slå. Bär av.

Du hajar vad det är frågan om va? Japp, nu är det dags igen. Hustrun hälsar på sina föräldrar som sommarbor på Gotland, vilket för mig innebär seglingshelg med kompis Norrmannen.

Har inget emot mina svärföräldrar, tro inte annat, men det gäller att passa på när seglingshelger i år verkar lika sällsynta som gula blåbär. Man blir nästan religiös när det väl inträffar. Jag känner en snubbe, även han i bussbranschen, som i år väljer att inte ens pluppa i sin båt pga tidsbrist. Löjligt. Toffelaktigt liksom.

Sjön sjunger, sa sjömannen som seglade solo. Somliga saker skänker strömmar som sinnligt, saktmodigt silar själens snåriga slitna slum. Som sprit, säger Surskallen.

torsdag, juli 05, 2007

Bekymrad

Jag är allvarligt bekymrad över mitt hälsotillstånd. Magen växer, ryggen värker och jag får plötsliga svettningar i nacken. Är jag med barn kanske?

Trolig orsak för hälsotillståndet är nog i genomsnitt 1 glass om dagen – delar av personalen kallar mig nu ”glassoholic” - och noll promenader, noll tennis och noll fysiska aktiviteter resp en ohälsosam miljö på kontoret.

Med den ohälsosamma miljön menar jag inte mina arbetskamrater utan att solen vräker in genom fönstren och chefen är så himla snål så han vägrar köpa en airconditionanläggning.

I övrigt orkar jag inte skriva en rad om bussbranschen. Det får du läsa någon annanstans.

tisdag, juli 03, 2007

Små stunder av lycka

Man måste ta vara på de små lyckoögonblicken. Ett sådant kan vara när man kuverterar dagens utskick av fakturor.

Man har en bunt med ospecat antal fakturor framför sig och så bara greppar men en lagom bunt av kuvert.

Lyckan infinner sig då antalet greppade kuvert visar sig vara exakt samma antal som de fakturor som ska nedstoppas i demsamma.

Som sagt, små stunder av lycka förhöjer vardagen.

måndag, juli 02, 2007

Högkonjunktur = nyanställning

För 1,5 år sedan slutade företagets friskvårdsansvarige. Hon tvingade med mig på morgonpromenad, lunchpromenad och kvällspromenad. Varje dag. Varje vecka. I regn, sol, rusk och snö. Hon blev 13 år gammal och var en extraordinär fin vovve. Jag saknar henne fortfarande.

Så gör även min kropp som har en tendens att sakta öka i omfång pga för lite daglig motion.

Men nu blir det slut med det. Vi kommer om några veckor att anställa en ny friskvårdsansvarig. Hon får börja som trainee och så får vi se om hon kan bära ansvaret att få mig i trim, dvs under 100 pannor i vikt - gärna 93 - till tennissäsongen startar i augusti.

Jag blev övertalad att provanställa denna lilla söta bruna garnboll. När man ser på bilderna så fattar du att det bara inte går att säga nej till en sådan medarbetare.

Jag lovar att det här är första och enda gången jag anställer någon pga utseendet.