Jag heter Göran Demnert och är numera heltidsproffs. Endast sponsrad av Pensionsmyndigheten. Kort sagt är jag pensionär. Men möjligen bara på utsidan. Har bloggat sedan 2006, så många tusen funderingar har det blivit.

Började cykla vintern 2013 och har sedan dess cyklat Vätternrundan åtta gånger. Hittills. Har även cyklat till Paris sex gånger med Team Rynkeby Stockholm.

Förutom cykling har jag på ålderns höst fastnat för triathlon. I september 2022 ska jag göra min sjunde start i en halv Ironmandistans. Numera i age group 70-75


tisdag, oktober 12, 2010

Konsumentvägledning

I min ständiga strävan att göra oberoende tester som kan utveckla bussbranschen har jag denna gång kommit till avdelningen kaffe.

Precis som i TV-programmet Plus gör jag långtgående och djuplodande analyser, framförallt inriktat på ekonomi. Mina tester kallar jag Plus Light.

Ser här på bilden. En vanlig produkt inom bussbranschen. Snabbkaffe. Finns i två varianter. En i glasburk och en återförslutningsbar refill, som även kan användas som ”ordinarie” förvaringsplats för detta kaffe.

Priset för glasburken är i min lokala ICA-affär 51 kr för 100 gr. Samma kaffe i samma mängd men i påsen kostar 36 kr. En skillnad på hela 15 kr, eller uttryckt i procent, glasburken är hela 41 % dyrare än påsalternativet.

Ska det vara på det här sättet, ska det vara så? Kostar verkligen glaset 15 kr att tillverka? Är det så?

Jo, det är nog så. Dessa glasburkar är så värdefulla och stöldbegärliga att butiken väljer att sätta på själva glasburkslocket när man betalar i kassan vid utgången.

Här ligger en hund begraven och jag har inte fått något svar från tillverkaren.

Vi gör nu så att vi kollektivt slänger glasburken i återvinningstunnan och köper framöver bara påsalternativet. Bra för din plånbok och ännu bättre för miljön. Tror jag. Framförallt minskar kriminaliteten i och med att kaffepåsarna saknar värde att stjäla. Bra för dig, bra för mig och bra för Sverige.