Jag heter Göran Demnert och är numera heltidsproffs. Endast sponsrad av Pensionsmyndigheten. Kort sagt är jag pensionär. Men möjligen bara på utsidan. Har bloggat sedan 2006, så många tusen funderingar har det blivit.

Började cykla vintern 2013 och har sedan dess cyklat Vätternrundan åtta gånger. Hittills. Har även cyklat till Paris sex gånger med Team Rynkeby Stockholm.

Förutom cykling har jag på ålderns höst fastnat för triathlon. I september 2022 ska jag göra min sjunde start i en halv Ironmandistans. Numera i age group 70-75


onsdag, maj 09, 2007

Drakens håla

Om du så är det minsta intresserad av företagande och entreprenörskap ska du titta kl 19 på TV8. Programmet heter ”Dragons Den” och är en engelsk produktion.

Fem stycken ”affärsänglar”, eller investerare, sitter och bedömer olika affärsprojekt som diverse entreprenörer presenterar för dem.

Det är hur kul och intressant som helst. Jag ger dig ett exempel på hur det går till. Tänk dig följande scenario:

Göran Demnert har en idé om att starta bussbolag. Han är dödsnervös, svetten lackar i pannan och han stiger in i rummet framför dessa fem personer. Då kan det låta så här:

”-Hej, mitt namn är Göran Demnert och jag har kommit på en idé att transportera människor i fina bussar mellan punkt A och punkt B. Jag behöver nu tre miljoner kronor för att utveckla den här idén. Själv har jag intecknat mitt hus för att få startkapital men jag behöver ytterligare tre miljoner för att kunna dra igång verksamheten. Mina marknadsundersökningar visar att det finns ett behov av den här typen av tjänst. För dessa tre miljoner erbjuder jag er 20 % av mitt företags värde. Tack för att ni lyssnade.”

Sedan kommer en skur av frågor från dessa personer. Allt från ekonomiska kalkyler till personlig bakgrund, budget för kommande år, och gud vet vad de vill veta.

Sedan svarar änglarna en efter en om de är intresserade att investera eller inte. Ibland hittar de guldkorn och ibland blir de rent oförskämda mot personen som står där och svettas och berättar om sin dröm. När de hittar guldkornen investerar de nästan aldrig för mindre än 40 % ägande av företaget.

Tror inte att min idé att starta bussbolag hade fått någon investerare att precis ropa hurra. De hade nog skrattat och hänvisat till den ekonomiska verkligheten för Swebus express, SL, Arriva och gud vet vad alla förlusttyngda bussbolag heter.

Men programmet är hur kul som helst. Rekommenderas. TV8 kl 1900. Varje vardag. Tror jag.