Det pågår en intressant debatt om journalistik. I grunden handlar det egentligen om en journalist står över lagen, om en journalist har rätt att begå lagbrott i motsats till andra yrkesgrupper.
En journalist från Expressen fick uppdraget av sin chef att illegalt inköpa ett vapen i Malmö. Han gjorde det och enligt vad som skrivs så ringde han även Polisen och lämnade mer eller mindre omedelbart över vapnet till dem.
Att inneha vapen utan licens är straffbart. Han hade ingen vapenlicens. Nu slår juridiska höjdare sina kloka huvuden ihop och ska reda ut huruvida det var olagligt eller inte. Samtliga tidningar verkar driva linjen att det var ett journalistiskt uppdrag och avsikten var inte att begå något brottsligt utan skapa en debatt som skulle göra Sverige säkrare. Ingen blir förvånad över deras ställningstaganden.
Då undrar jag om redaktör Bjarne på Tidningen Bussbranschen får låna en av våra bussar, braka igenom hela Storstockholm i 80 km i timmen. Absolut inte för att skada någon eller utsätta någon för risker, kanske på en gång ringa Polisen och berätta sin avsikt. Skulle det vara lagligt?
Eller om han bara kör laglig hastighet, men utan körkort, men fortfarande med en journalistik undersökande avsikt, är det då lagligt?
Det vore onekligen en intressant artikel att läsa, så om Expressen blir frikända då borde Tidningen Bussbranschen också få göra olagligheter. Om inte, exakt var går gränsen för vad som är tillåtet för en journalist? Storlek på tidningens upplaga? Storlek på målgrupp? Ålder på journalist eller kanske antalet dubbelhakor på tidningens ansvarige utgivare?
Slutsats, ingen journalist borde ha rätt att begå handlingar som andra yrkesgrupper enligt svensk lag skulle bli dömda för. Inte ens om man blir beordrad av chefredaktör Mattson på blaskan Expressen.
Svar på min rubrik: det finns ingen Gud, därför står journalister heller inte över andra människor. De har heller ingen självklar rätt att trampa på andra människor.Vilket många av dem tyvärr tror.